Arkeoloji ve Sanat Tarihi Kursu

TARİHİ SERTİFİKA KURSLARI

SEKİZİNCİ YIL, 36. DÖNEM

KAYITLARI BAŞLAMIŞTIR!

KURS BAŞLANGIÇ           : 4 MAYIS 2017.

KURS BİTİŞ                         : 1 HAZİRAN 2017.

TOPLAM SÜRE                   : 52 saat / 5 hafta.

KURS GÜNLERİ VE SAATLERİ:

Haftaiçi Kursu                       : Perşembe günleri, 18.30-21.30 saatleri arası.

Haftasonu Geziler                  : Cumartesi veya Pazar günleri, 09.30 ile 20.00 saatleri arası.

KURS ÜCRETİ                     : 300 TL – KDV dahil.

KURS YERİ                           : DEÜ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ- (DESEM) Derslikleri

DEÜ Rektörlük Binası, Cumhuriyet Bulv. No.: 144 – Alsancak – İZMİR.

EĞİTİMCİ                              : Prof. Dr. Ergün LAFLI      - DEÜ Öğretim Elemanı –              Program Koordinatörü.

Kurs İçeriği Özeti: Arkeoloji; insanın alet yapmaya başlamasından (yani Paleolitik çağdan), Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan süreç içerisinde her türlü eseri ve bu eserlerin yaratıldığı toplumların yapısal özelliklerini araştırır. Bu kurs kapsamında arkeolojinin en genel konuları verilmektedir. Kurs sonunda katılımcılara bir sertifika verilmektedir. Kurs gezi rehberleri ve arkeolojiye yardımcı bilimlerde öğrenim görenler için (haritacılık, restorasyon, mimarlık, şehir planlaması vbg.) çok yararlı olabilir. Ayrıca kurs gençler için bir kişisel gelişim kursu olarak da görülebilir. Kursta öğrenilen bilgiler, kişinin entellektüalite düzeyini arttırmaya yararlı olacağı kadar, entellektüel insanlarla tanışma fırsatı da sağlayacaktır. Ayrıca kurs çağdaş yaşamın desteklenmesi ve İzmir halkına kültür tarihi bilincinin kazandırılması için de yararlıdır.

Kursa Katılması Hedeflenen Kitle: Eskiçağ bilimcileri ve öğrencileri, diğer yükseköğretim ve ortaöğretim öğrencileri (özellikle Güzel Sanatlar, Mimarlık, Tasarım vbg. Fakülteleri öğrencileri ve meslek adamları), arkeoloji, kültür tarihi, tarih, doğa, Ege ve İzmir gibi konularla ilgilenen, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi, yeni insanlar tanımayı, yazlarını yeni şeyler öğrenerek geçirmeyi seven ve hedefleyen herkes.

Kursların İşleyişi: Derslerimiz her hafta Perşembe akşamları DESEM’de gerçekleşmektedir. Toplam dört derste kurs koordinatörü tarafından önce teorik bilgiler verilmekte; derslerle aynı hafta içerisinde toplam dört tam günlük geziler yapılmaktadır. İzmir şehir içinde yürüyerek gezilmektedir. Diğer gezilerde toplu taşıma aracı kiralanabilmektedir. Gezilerin bitiş saatleri genelde saat 21.00 civarıdır. Geziler ve ders konuları her kurs döneminde tekrarlanmamakta ve değişkenlik göstermektedir. Beş haftalık programımızda toplam üç adet gezi güzergahı mevcuttur. Bu Antik gezi güzergahlarındaki arkeolojik mekanlarda arkeolojik malzeme tanıtılarak, anlatılmaktadır. Yunanistan’a gidişler feribotlarla yapılmaktadır; Yunan adalarında gezmek için araçlar kiralanmaktadır. İzmir yakınındaki Antik kentlere veya arkeolojik müzelere seyahat ise bir toplu taşıma aracı kiralanarak gerçekleştirilmektedir. Sakız Adası’nda bir gece konaklanacaktır. Yunanistan için otel ve feribot rezervasyonu kurs koordinatörlüğü tarafından yapılmakta, vize içinse İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu’na yazı hazırlanmaktadır. Yol ve konaklama vbg. masraflar katılımcılara aittir.

Yeşil pasaport ya da Schengen vizesi sahibi T.C. vatandaşları Yunanistan için vizeden muaftırlar. Diğer pasaport sahipleri için Schengen vizesi edinmek gerekmektedir; Schengen vizesinin ücreti 200 TL civarıdır. Schengen vizesi alacak olan kursiyerlerin “çok girişli” vize (“multiple-entry visa”) için başvurmaları salık verilir. Ayrıca Ege Adaları için Yunanistan kapı vizesi uygulamaktadır.

Katılımcı Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Ergün LAFLI (Lisans: Ankara, YL: Tübingen-Almanya, Doktora: Köln-Almanya).

SEKİZİNCİ YIL, OTUZALTINCI DÖNEM KURS PROGRAMI

Ders 1 (4 Mayıs): Antik Yunan Sanatı ve Arkeolojisi I: Klasik Dönem Yontu Sanatı.

Ders 2 (11 Mayıs): Antik Yunan Sanatı ve Arkeolojisi II: Arkaik Dönem Seramik Sanatı.

Gezi 1 (14 Mayıs): Fethiye Müzesi Gezisi (buluşma 14 Mart 2017 tarihinde, saat 07.00’de DESEM’dedir. Bir toplu taşıma aracı kiralanacaktır. Yol vbg. masraflar katılımcılara aittir. Lütfen MüzeKart’larınızı beraberinizde getiriniz).

Gezi 2-3 (19-20 Mayıs): Yunanistan-Sakız Gezisi (buluşma 19 Mayıs, saat 08.30’da Çeşme Limanı’ndadır. Yunanistan’da bir gece konaklanacaktır. Yol ve konaklama vbg. masraflar katılımcılara aittir. Seyahat feribot ile gerçekleştirilecektir. 20 Mayıs, Cumartesi günü, saat 21.30’da İzmir’e dönülmüş olacaktır. Gezi güzergahları: Sakız Arkeoloji Müzesi, Sakız Bizans Müzesi, Sakız El Yazmaları Kütüphanesi, Sakız Latin Kilisesi, Nea Moni Manastırı ve Petra Plajı vbg. Gezideki gidiş-dönüş feribot bileti 30 euro, bir gecelik otel ücreti ise kahvaltı hariç 15-20 euro’dur).

Gezi 4 (21 Mayıs): Sardeis-Sart Gezisi (buluşma 21 Mayıs 2017 tarihinde, saat 09.30’da DESEM’dedir. İzmir’e saat 20.30’da dönülmüş olacaktır. Bir toplu taşıma aracı kiralanacaktır. Yol vbg. masraflar katılımcılara aittir. Lütfen MüzeKart’larınızı beraberinizde getiriniz).

Ders 3 (25 Mayıs): Antik Yunan Sanatı ve Arkeolojisi III: Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönemlerde Antik Yunan Mimarlığı.

Ders 4 (1 Haziran): Keldanice: Tarihçe, Alfabe, Örnek Kelime ve Cümleler.

ÜCRETSİZ ARKEOLOJİK GEZİ

Gezi 5 (8 Mayıs): Ödemiş Müzesi ve Yolüstü Gezisi (buluşma 8 Mart 2017 tarihinde, saat 09.00’de DEÜ Tınaztepe/Kaynaklar Yerleşkesi, Edebiyat Fakültesi önündedir. Yerleşkeye saat 17.00’de tekrar dönülmüş olacaktır. Lütfen MüzeKart’larınızı beraberinizde getiriniz).

Güncel Filmler

Takvim