Arkeoloji ve Sanat Tarihi Kursu

TARİHİ SERTİFİKA KURSLARI

SEKİZİNCİ YIL, 35. DÖNEM

KAYITLARI BAŞLAMIŞTIR!

KURS BAŞLANGIÇ           : 23 ŞUBAT 2017.

KURS BİTİŞ                         : 26 MART 2017.

TOPLAM SÜRE                   : 52 saat / 5 hafta.

KURS GÜNLERİ VE SAATLERİ:

Haftaiçi Kursu                       : Perşembe günleri, 18.30-21.30 saatleri arası.

Haftasonu Geziler                  : Cumartesi veya Pazar günleri, 09.30 ile 20.00 saatleri arası.

KURS ÜCRETİ                     : 300 TL – KDV dahil.

KURS YERİ                           : DEÜ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ- (DESEM) Derslikleri DEÜ Rektörlük Binası, Cumhuriyet Bulv. No.: 144 – Alsancak – İZMİR.

EĞİTİMCİ                              : Prof. Dr. Ergün LAFLI      -

DEÜ Öğretim Elemanı –  Program Koordinatörü.

Kurs İçeriği Özeti: Arkeoloji; insanın alet yapmaya başlamasından (yani Paleolitik çağdan), Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan süreç içerisinde her türlü eseri ve bu eserlerin yaratıldığı toplumların yapısal özelliklerini araştırır. Bu kurs kapsamında arkeolojinin en genel konuları verilmektedir. Kurs sonunda katılımcılara bir sertifika verilmektedir. Kurs gezi rehberleri ve arkeolojiye yardımcı bilimlerde öğrenim görenler için (haritacılık, restorasyon, mimarlık, şehir planlaması vbg.) çok yararlı olabilir. Ayrıca kurs gençler için bir kişisel gelişim kursu olarak da görülebilir. Kursta öğrenilen bilgiler, kişinin entellektüalite düzeyini arttırmaya yararlı olacağı kadar, entellektüel insanlarla tanışma fırsatı da sağlayacaktır. Ayrıca kurs çağdaş yaşamın desteklenmesi ve İzmir halkına kültür tarihi bilincinin kazandırılması için de yararlıdır.

Kursa Katılması Hedeflenen Kitle: Eskiçağ bilimcileri ve öğrencileri, diğer yükseköğretim ve ortaöğretim öğrencileri (özellikle Güzel Sanatlar, Mimarlık, Tasarım vbg. Fakülteleri öğrencileri ve meslek adamları), arkeoloji, kültür tarihi, tarih, doğa, Ege ve İzmir gibi konularla ilgilenen, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi, yeni insanlar tanımayı, yazlarını yeni şeyler öğrenerek geçirmeyi seven ve hedefleyen herkes.

Kursların İşleyişi: Derslerimiz her hafta Perşembe akşamları DESEM’de gerçekleşmektedir. Toplam üç derste kurs koordinatörü tarafından önce teorik bilgiler verilmekte; derslerle aynı hafta içerisinde toplam dört günlük geziler yapılmaktadır. İzmir şehir içinde yürüyerek gezilmektedir. Diğer gezilerde toplu taşıma aracı kiralanabilmektedir. Gezilerin bitiş saatleri genelde saat 20.00 civarıdır. Geziler ve ders konuları her kurs döneminde tekrarlanmamak ve değişkenlik göstermektedir.

Katılımcı Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Ergün LAFLI (Lisans: Ankara, YL: Tübingen-Almanya, Doktora: Köln-Almanya).

SEKİZİNCİ YIL, OTUZBEŞİNCİ DÖNEM KURS PROGRAMI

Ders 1 (23 Şubat): Eskiçağ’da Batı Anadolu Arkeolojisi ve Tarihi I: Ionia, Aiolia, Karia, Lydia ve Bithynia uygarlıkları ile yerleşimleri.

Gezi 1 (26 Şubat): Çağlar Boyu Karşıyaka (Cordelio) gezisi. Güzergahlar: Karşıyaka yalıları, eski İtalyan Okulu, Karşıyaka kilise, cami ve müzeleri ile Bostanlı Açıkhava Arkeoloji Müzesi (buluşma 26 Şubat 2017 tarihinde, saat 10.00’da Bostanlı İskelesi’ndedir).

Ders 2 (2 Mart): Eskiçağ’da Batı Anadolu Arkeolojisi ve Tarihi II: Smyrna, Pergamon, Nikomedeia, Sardeis ve Ephesos kentleri.

Gezi 2 (4 Mart): Ephesos Örenyeri-Yedi Uyurlar, Meryem Ana Evi ve Kuşadası-Anaia (Kadıkalesi) gezisi (buluşma 4 Mart 2017 tarihinde, saat 09.30’da DESEM’dedir. Bir toplu taşıma aracı kiralanacaktır. Yol vbg. masraflar katılımcılara aittir. Lütfen MüzeKart’larınızı beraberinizde getiriniz).

Ders 3 (9 Mart): Eskiçağ’da Nümizmatik. Başlangıcından Ortaçağ’ın Sonuna Değin Sikkeler ve Sikke Bilim: Lyd, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Sikkeleri.

Ders 4 (16 Mart): Ermenice: Tarihçe, Alfabe, Örnek Kelime ve Cümleler.

Gezi 3 (19 Mart): Hypaipa-Ödemiş (buluşma 19 Mart 2017 tarihinde, saat 09.30’da DESEM’dedir. Bir toplu taşıma aracı kiralanacaktır. Yol vbg. masraflar katılımcılara aittir. Lütfen MüzeKart’larınızı beraberinizde getiriniz).

Gezi 4 (26 Mart): Ankara-Ulus Müzeleri gezisi. Güzergâhlar: Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Roma Hamamı Açıkhava Müzesi ve Ankara Kalesi. Akşam yemeği: Ankara Kalesi’nde cağ kebabı (buluşma 26 Mart 2017 tarihinde, saat 10.00’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin kapısındadır. Yol vbg. masraflar katılımcılara aittir. Ankara’da konaklanmayacaktır. Gezi yürüyerek icra edilecektir. Lütfen MüzeKart’larınızı beraberinizde getiriniz).

Ücretsiz EKVAM Batı Anadolu Arkeolojisi Seminerleri

1-) 15 Şubat 2017, Çarşamba, saat 18.30-19.15: Arkeolog Oya TUNCER (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü): “Assos Mühürlü Amphoraları”.

2-) 1 Mart 2017, Çarşamba, saat 18.30-19.15: Arkeolog Aylin BADEM (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü): „Son 30 Yılda Batı Anadolu’da Yapılan Arkeozooloji Çalışmaları”.

3-) 15 Mart 2017, Çarşamba, saat 18.30-19.15: Arkeolog Alper AŞINMAZ (Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü): „Eskiçağ’da Banaz“.

4-) 29 Mart 2017, Çarşamba, saat 18.30-19.15: Arkeolog Şeyda KAYA (Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü): „Eskiçağ’da Selendi“.

5-) 12 Nisan 2017, Çarşamba, saat 18.30-19.15:Arkeolog Müşerref KARAKOÇ (Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü): „Eskiçağ’da Gördes“.

6-) 26 Nisan 2017, Çarşamba, saat 18.30-19.15: Ayda ARPAK KAYA (Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü): „Eskiçağ’da Kula“.

Yer: DESEM, Mavi Salon, Alsancak, İzmir.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

DEÜ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ- DESEM, DEÜ Rektörlük Binası / Cumhuriyet Bulv. No.: 144 – Alsancak – İZMİR.

TEL.: 0232.422 29 46; 412 10 85

E-MAIL: desem@deu.edu.tr