Osmanlı Kültürü/Zihniyeti Bağlamında Evrensel Armağan Kuramı

EVRENSEL ARMAĞAN KURAMI”

Ders süresi: 3 saat x 12 hafta

Ders günü : Çarşamba saat: 16.30- 19.30

Ders dönemi : Güncellenecektir.

Ücret:375 TL.- KDV Dahil

Kontenjan: 20-25 Kişi

Öğretim Elemanı:Prof. Dr. Oğuz ADANIR

GSF-Film Tasarım Blm. Öğ. Üy.

DERS KONUSU: Emile Durkheim’ın yeğeni ve dünyaca ünlü Armağan Kuramı’nın sahibi sosyoloji ve antropoloji alanındaki devrimlere kendi damgasını vuran Marcel Mauss’un bu kuramının evrensel niteliğinin Osmanlı ve yakın coğrafyalardaki örneklerden yola çıkılarak tartışılması.

Bu konuda yön gösterici olarak Oğuz ADANIR’ın “Eski Dünyaya Yeni Bir Bakış”, “Osmanlı ve Ötekiler”, “Osmanlı ve Avrupalılar” gibi metinlerinden yararlanılacaktır. Bu metinler günümüzde sanılanın aksine Kapitalizm öncesinde evrenselliğinin bilincinde olmayan ilkel bir evrensel kültürün/zihniyetin varlığını ortaya koyup bunun Marksist düşünceye de esin kaynağı olduğunu göstermeye çalışmaktadır.

Ancak asıl amaç son derece somut bir düzen olan Osmanlı İmparatorluğunun başlangıcından sonuna kadar Marcel Mauss’un “Armağan Kuramı” (yanı sıra özellikle J. Baudrillard, Niyazi Berkes, Sabri Ülgener’in çalışmaları) çerçevesinde ele alınıp (kültür/zihniyet çerçevesinde) alışılageldik (Marksist, İslamcı, Türkçü, vs) olanlardan radikal bir şekilde ayrılan başka bir bakış açısından incelenebilmesini ve açıklanabilmesini sağlamaktır. Öğrenci ya da meraklı insanlarla yepyeni düşünceler ve açıklamaların mümkün olduğu bir yolculuğa çıkmayı öneriyorum.

AYRINTILI BİLGİ VE KAYIT  İÇİN

DEÜ  SÜREKLİ  EĞİTİM  MERKEZİ- DESEM